‘El problema és que l'Ètica es considera una matèria secundària’
Hem fet l’entrevista al professor nou, el Gonçal de Filosofia, que s’encarrega de les classes d’ètica del centre. Hem decidit fer-li a ell per conèixer-lo millor.
-Hola, bon dia, som alumnes de la revista del centre, hem de fer una entrevista a un professor i hem decidit fer-te-la a tu.
Ah, d'acord.
-Com va ser la teva rebuda al centre el primer dia?
Em van rebre bé. Jo venia del Gabriel Ferrater i allà no feien quasi reunions; en canvi, en aquest centre el primer dia ja tenia dues reunions que em van semblar innecessàries.
-Saps que aquest centre és una gran família i els rumors corren molt ràpid. Ens han explicat que t’agrada suplantar identitats d’altres treballadors.
Ah, allò de l'inspector, vols dir! Sí, perquè el primer dia cada professor s’havia de presentar (dir el seu nom, d’on venia…). A mi em va tocar l’últim i se’m va ocórrer dir que era un inspector.
-D’altres centres, tens alguna anècdota graciosa o curiosa per explicar?
El Carnaval del 2008, vaig fer una imitació de Fidel Castro.
-Podries fer una introducció sobre tu i la teva vida personal?
Dons... jo sóc del Cabanyal, de València. Però fa 25 anys que visc a Catalunya i em considero tan català com valencià. També tinc parella, però jo visc a Reus i ella a Tarragona, perquè crec que la convivència trenca les parelles.
-Com vas arribar a ser professor d’Ètica?
Bé, jo sóc professor de Filosofía i normalment l’assignatura d’Ètica s’atribueix a Filosofía.
-Què en penses de la matèria d'Ètica?
Al començament només existia Religió, però es va crear una alternativa. L’assignatura d’alternativa s’ha anat ampliant, però jo sempre l'he donat de la mateixa manera. Cada professor dóna la seva matèria de la seva manera, per exemple, un professor de l'Opus Dei no ensenyarà ni ho enfocarà de la mateixa manera que un professor que té una tendència anarquista. Jo he conegut professors de Biologia que neguen la teoria de l’evolució perquè són evangèlics. El problema de l’Ètica és que es considera una matèria secundària. Jo sóc ateu, però considero que s’ha d’aprendre un mínim sobre totes les religions.
-Creus que introduir l’humor a les teves classes ajuda els alumnes?
Tot i que ara semblo molt seriós, a les classes sempre introdueixo l’humor. Tinc una companya que va anar a una conferència sobre emocions i educació i li van dir que és fonamental de tant en tant canviar de tema, perquè l’atenció dels humans és molt limitada i, si estàs molta estona parlant i no introdueixes cap tall, la gent desconnecta
- Creus que hi ha alguna cosa en l'àmbit de l'ètica que t’agradaria ensenyar, però no pots?
Bé, jo amb la llibertat de càtedra ho dic pràcticament tot, però potser de vegades a l'hora de criticar determinats poders polítics o la democràcia actual, m’ho penso dos cops abans de dir res, perquè hi ha pares molt sensibles que diuen que adoctrines.
-D’acord, fins aquí l’entrevista que hem preparat, moltes gràcies per dedicar-nos aquest temps.
No ha sigut res, gràcies a vosaltres.
Laura Ferrando, Carlota Palomo i Noelia Ruiz, 4t, ESO