LA MEDIACIÓ
La mediació al nostre Institut és un procediment voluntari i confidencial que té la finalitat de facilitar la comunicació entre persones que tenen un conflicte amb el suport d’un professor de mediació o un alumne de mediació.
Utilitzem aquest procés per ajudar els alumnes del centre a solucionar els seus conflictes entre ells.
El mestre no pot intervenir en tots els conflictes per falta de temps; així doncs, fomentem la preparació d'alumnes mediadors dins de l’optativa de Psicologia a 2n i 3r d’ESO. S’intenta resoldre conflictes que afecten a una part dels alumnes. D’aquesta manera podem acudir a aquell alumne mediador, en l’horari lectiu, per confiar els nostres problemes.
Tant els professors mediadors com els alumnes mediadors treballen basant-se en un seguit de principis, com ara:
-
Imparcialitat. El mediador no pren part a favor o en contra dels posicionaments de les parts; tampoc no té un interès directe o indirecte en la solució del conflicte.
-
Confidencialitat. El contingut de tot el que les parts diguin o expressin dins del procés de mediació és secret i no es pot fer servir fora de la mediació.
-
Voluntarietat. Les parts en conflicte han de partir d'un punt inicial d'acord: volen donar l'oportunitat a la mediació per gestionar el seu conflicte. Això implica que, en qualsevol moment, una de les parts pot retirar-se i donar per acabada la mediació.
-
Autonomia de la voluntat de les parts. El mediador respecta lliurement les parts en conflicte: només elles proposen les solucions, els terminis i pactes sobre la seva verificació, sobre el compliment dels acords, etc…
Personalment, creiem que la mediació ens ha ajudat molt en la majoria de casos, ja que és un mètode que va molt bé, sobretot en conflictes en els quals es necessita ajuda externa i imparcial. D’aquesta manera es pot evitar que els conflictes vagin a més.
En general és un mètode molt eficaç i nosaltres tenim la sort de poder disposar de la mediació en el nostre institut.
AARÓN SALGUERO, NEKANE MORALES i ROCIO CHU, 4t Eso